SWITCH SECTION

Synlig treverk med kryssfinér

Slette vegger trenger ikke å være av gips

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

16. september 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

16. september 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200916071619405.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200916071619265.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_759671557.jpg shutterstock_759671557.jpg
0

Det finnes en rekke ulike trebaserte bygningsplater, og en av klassikerne er platene laget av kryssfinér. De er trolig den typen bygningsplater som har lengst historie, og produksjonen startet allerede på starten av 1900-tallet. Platene lages av tynne finérflak som limes sammen på tvers av hverandre, noe som gir god styrke og stabilitet. Antallet finérlag kan variere fra tre til tjue lag, avhengig av hvor tykk platen er. I europeisk kryssfinér brukes som regel bjørk, gran og furu – eller en kombinasjon av dem.

Plater av kryssfinér har ofte blitt bruk til formål der platene ikke skal synes, slik som undergulv eller veggkonstruksjoner der andre materialer dekker platene. Det er også mye brukt til å lage bjelker, samt laske- og stegplater. Et annet utbredt bruksområde er til forskalingsarbeider, der plater med oljet eller filmbelagt overflate ofte brukes.

La kryssfinéren skinne

De siste årene har imidlertid platene blitt mer og mer populære som dekorativ eller overflate, enten det dreier seg om å ha kryssfinér på veggene eller å lage møbler av materialet. Oppmerksomhet rundt den skandinaviske, lyse stilen har blant annet ført til kryssfinérens økning i popularitet som veggmateriale.

Derfor finnes det også et større utvalg av kryssfinérplater nå enn for noen år siden. I dag kan du for eksempel få tak i plater med lite eller ingen kvister, alternativt plater som har en feilfri forside. En del kryssfinér leveres også med not og fjær.

Platene kan dessuten leveres med ulike overflatebehandlinger, eksempelvis lakkert, filmbelagt eller malt. Faktisk finnes det også noe så underlig som finért kryssfinér – for eksempel en kryssfinérplate med kjerne av bjørk som er belagt med en tynn eikefinér på toppen. Det er et godt valg for innredninger, vegger og møbler.

En at annet artig kryssfinér-produkt er de aller tynneste platene, som er laget for å kunne bøyes. Med slike plater kan du lage buede former som egner seg til for eksempel lampeskjermer, innredning i bil eller andre prosjekter der du trenger litt materialer med fleksibilitet.

2092
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også